Хисаря - СПА резиденцията на България

Съществуват места, които могат да развълнуват, да събудят истински чувства и емоции, но град като Хисаря, може да направи много повече. Една почивка на това място е способна да зареди с положително настроение, да възобнови жизнените сили и да изуми с красотата си.

Хисаря е малко градче разположено в подножието на Средна гора. Миналото на този край се прелива с настоящето, а красивата гледка, която разкрива е способна да зарадва очите и да стопли душата. Нека не забравяме и магията, която носи този неголям български град, а именно лековитата сила на минералите извори.

 

В Хисаря се разполагат 22 минерални извора. Тяхната история запоява още през миналите векове по времето на траки. В уникалното разположение на минералните басейни още през III и VI в. римляни и хора от различни краища идвали, за да се къпят. Някога на това място римляните построили град Диоклецианопол, който се простирал на площ от 300 дка. Той бил снабден с канализация и водопроводи, а по краищата го обграждала крепостна стена. И до днес е съхранена крепостната основа, а нейното име е „Камилите“. Днес тя е символ на града.

Една от забележителностите на Хисаря е фонтанът носещ името Момина сълза. Той се намира в центъра на града и представлява статуя на красива българка. За нея легендата разказва, как била поставена да се омъжи за турчин. Тогава тя се удавали в топлият извор и съхранила девическа и чиста душата си.

Балнеолечението в Хисаря съществува от 1832 г. Градът е богат на множество извори с различна минерализация, които спомагат за профилактика и лечение на множество заболявания. В града има 12 басейна с минерални води и множество зелени площи и паркове.

Хисаря е античен град, съхранил и до днес три обществени бани, находящи се в каптажите от минерални извори. Около тях в миналото бил построен и амфитеатър, а дори днес в топлите дни на годината на него се изнасят множество фестивали, концерти и български фолклор.