Климатици – лукс, комфорт, удобства

Името на Алфред Уолф се свързва и днес с централната система за охлаждане, създадена през 1902 г. в Ню Джърси. Характерно при нея е, че за първи път се създава, за да подобри положението в текстилните фабрики и адаптирането им към други сгради, водещи до революция в прилагането на технологията.

Добър пример за някогашните климатици са моделите на Toshiba 405JR Plazma/ION, предлагащи красив дизайн, ергономичност и комфортна атмосфера.

Технологични индустрии достигат своята революция заради способността да контролира нивата на температурата и влажността по време на и след производството на своите продукти.

През 1911 Уилис Кариер представя на Американското дружество на машинните инженери първата климатична система, която и днес се ползва в индустрията за климатици.

Световният панаир, който започна през 1904 г., представя на изложението модерното чудо известен като производител на въздух.

История на климатика след въвеждането за климатици, започва да се инсталира в промишлени сгради като печат растения, фармацевтични заводи, текстилни фабрики, както и някои болници. В Минеаполис през 1914 г. и първият дом е климатизиран с новото въведение за контрол над въздуха. Тази система е собственост на Чарлз Гейтс, който е син на прословутия комарджия Джон Гейтс.

От 1917-1930 киносалоните са следващата цел на индустрията като средният човек вече може да си позволи лукса от климатик. Първият известен театър в Монтгомъри, Алабама през 1917 г. започва да използва удобствата от климатика. През същата година в театър „Central Park“, Чикаго е проектирана новата технология, която бързо се превръща в изключително популярна и е причина дори през лятото да се увеличи посещаемостта на театъра неимоверно много.

През 1922 Уилис Кариер прави две важни открития. Първо той заменя токсичния амоняк на охлаждащата течност с много по безопасно средство за охлаждащата течност. Той използва дихлороетилен или C2H2Cl2.

На второ място той значително намалява размера на блоковете. Това довежда до климатични тела монтирани места по големи магазини, офис сгради, вагони и други по-малки сгради. Днес многообразие от модели климатици Daikin красят всеки дом, офис магазин.

През 1924 г. устройствата на Кариер, центробежни чилъри са инсталирани в Детройт, Мичиган. Купувачите са много доволни и заинтригувани от климатизираните магазин и климатизация се превръща в маркетингов инструмент за много фирми в търговията на дребно. През 1928 г. и 1930 г. Камарата на представителите, Сената, Белия дом, изпълнителният Офис и на Министерството на търговията, са оборудвани с климатици. Така те завладяват много важни сгради в САЩ.

Изключително икономични и стилни са климатици Fuji Electric RSG-LMCA.