Всичко за ORM и управление на онлайн репутация

В света на високи технологии, в който живеем и масовата консумация на информация от Интернет се оказват изключително полезни. Вече не е никакъв проблем да се набави за секунди време всякаква база данни, от която се нуждаем и да спестим много време и усилия, които някога са отнемали дни и години на предците ни. До тук с похвалата, а сега да обърнем внимание на това, с което може много да ни навреди Интернет и търсачките с него. Няма да са малко и изпиталите подобни неща, за които вече решението от проблема е ясно.

 

За всеки притежаващ онлайн бизнес е ясно, че както има добра репутация в местоработата и разположението си, така от съществено значение е и онлайн репутацията и мястото му. Да, но тук идва проблема, който е свързан с поддръжката на тази репутация. Тя може да е както добра, така и лоша, а това зависи от съдържанието и в Интернет пространството. Предимството на онлайн бизнеса е, че всяка стока или услуга се предлага на хиляди и милиони хора, но от нейното представяне се определят и продажбените нива. Щом отидете в магазина за една стока, я виждате, можете да я опитате, докоснете и т.н. За Интернет най-важно е доброто представяне на фирмата с бизнеса и нейните продукти, а това може да се дължи на:

-           Добри описания;

-           Положителни коментари;

-           Добра онлайн репутация;

-           Поддръжка на SEO оптимизация.

Сега да представим и идеята на ORM, което означава „Online reputation management“ или в превод на български управление на онлайн репутация. Това управление се изразява в няколко техники и действия, чрез които специалистите от фирмите работещи с него имат за цел да направят името и репутацията на добро ниво. Идеята му е да намали максимално негативните изказвания в публикациите и коментарите, като за целта, те отпаднат от първите резултати показвани в търсачките. Така на преден план ще изпъкнат добрите отзиви за обекта, по който се работи.

Фирмата занимаваща се с ORM създава убедителни текстове, които да провокират вниманието на клиентите;

Изгражда доверие в марката, организацията, личността;

Подобрява онлайн позицията, така, че тя изглежда сякаш мненията и коментарите са писани от трети лица;

Създава профили в социални мрежи, форуми и сайтове с голяма посещаемост, където се събират и обединяват лоялни клиенти и фенове;

Работи по добрата SEO оптимизация, нужна за търсачките;

Публикува ПР статии, които също се отнасят към управление на онлайн репутация.

Предимството на ORM, пред SEO е, че първото прави така, че негативните коментари, статии и мнения да изпаднат назад в търсачките. С това избора на фирма по управление на онлайн репутация е най-доброто решение днес, за всеки стартирал нов бизнес, имащ вече създаден такъв или стремящ се към по-високи нива на популярност.