Какво не знаем за метаболизма

Метаболизъм представлява обмяната на веществата в организъма ни. Колкото по-често похапваме и съответно по-често отделяме ненужните неща от организма си, толкова по-добър е метаболизма ни, а от тук сме застраховани, че няма да качим излишни килограми.

Чувствате се потиснати, непривлекателни и неспособни да намалите теглото си? Причините за това може да са много, но в най-честите случай те се дължат на неправилна обмяна на веществата в организма.

 

Някои хора похапват много сладки изкушения, а не наддават нито грам. Това е така, защото имат добър метаболизъм.

Отговорът на въпроса е бил години тайна. Казано по друг начин, колкото възрастта напредва толкова и метаболизма се забавя. Нивото на метаболизма спада с напредване на възрастта, а организма изгаря по-малко и по-бавно дневните калории, а неотработените се натрупват като мазнини в телата ни. Изследвания показват, че на 35 години изгаряме 418 кило джаула по-малко, отколкото на 25. На това се дължи и факта, че хората в по-напреднала възраст са по-пълни. Хората с добро ниво на метаболизма изгарят калориите дневно, още докато смилат храната, която поемат, докато колкото повече килограми сме качили, толкова метаболизма ни става по-бавен, а от тук и горенето на калориите става затруднено.

Един добър трик по време на храненето е бавното дъвчене. Според последни изследвания се оказва, че бързо постъпилата храна в стомашно-чревният тракт, подава сигнал на мозъка, че е там, едва след 4 минута от престоя си. Това обяснява твърдението, защо бързото хранене е нездравословно. Когато се храним бързо, поемаме два пъти по-големи количества храни.

Ето защо, за хора с бавен метаболизъм е много трудно да свалят натрупаните килограми, само като ограничат дневния прием на храни. Организъма ни реагира на енергийния недостиг като трупа мастни депа. Диетите от своя страна трябва да намалят тези депа, но това е бавен и труден процес, затова е нужно да се запази добрата обмяна на веществата. Това може да стане съчетавайки някои правила в ежедневното хранене и наблягане на физическата активност.