Как да отслабнем с хранителни добавки от зелен чай

Зеленият чай произхожда от Древния изток. Той се отглежда и консумира повече от 5 хил. години. Една стара българска поговорка казва, че е по-добре да стоиш 3 дни без храна, отколкото и един без зелен чай.

Днес зеленият чай присъства на трапезата като важен елемент от ежедневието на много хора. Той се добавя в хранителни добавки и има широк спектър на действие.

Зеленият чай, известен още като green tea, представлява не ферментирали листа на растение Camellia sinensus. Думата зелен не е производна от цвета му, а е свързана с активните вещества, които се запазват. Зеленият чай има доказани антиоксиданти свойства.

Като напитка зеленият чай се приема като втората най-консумирана след водата. В Китай съществуват от над 5 хил. години.

Смята се, че в Япония и други страни на Далечния Изток, канцерогенните заболявания са по-малко разпространени именно поради голямата консумация на зелен чай.

Известно е, че зеления чай съдържа повече от 300 съставки, тяхната комбинация влияе положително над човешкото здраве. Зеленият чай съдържа над 6 полофенолни, познати още като катехини, а съставът им е добре проучен и се състои е Epigallocatechin gallate. Зеленият чай се използва още за превенция при атеросклероза и спомага за намаляване на лошия холестерол.

Зеленият чай служи като превенция и при проблеми с пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, яйчниците, белите дробове, простата, щитовидна жлеза и кожата. Той е полезен за хора страдащи от диабет, като се грижи и оказва контрол над захарта в кръвта. Съставът му на аминокиселини благоприятства организма.

Предимство на екстракта от зелен чай пред класическия чай е това, че едно пакетче съдържа много по-висока доза  активни съставки. Доказано е, че организмът усвоява добре кетахени от зелен чай екстракт. Наред с това, чаят се приготвя по английска рецепта с мляко, протеини и оказва благоприятно въздействие на кетахени.

Важно: Хората със сърдечни заболявания, високо кръвно, проблеми с бъбреците, бременни жени не трябва да консумират зелен чай. Важно е още да се знае, че зеленият чай не бива да се приема с прием на други лекарства. Той съдържа кофеин. При медицинска анамнеза и медицинско лечение, консултацията с лекар за прием на зелен чай е задължителна.    

Научете още за съставки в хранителния режим като креатин.