Как да идентифицирате най-разпространените видове хлебарки

Определете какъв вид хлебарки нахлуват в дома въз основа на външния им вид и поведение. Как да стане това, вижте според различните видове хлебарки, които могат да съществуват:

 Американски хлебарки (Periplaneta americana)

Американският хлебарка е един от най-често срещаните вредители, заразяващи домовете. Червеникаво-кафяв на цвят, този хлебарка е голяма и бърза, което я прави доста неприятна за собствениците на жилища. Американските хлебарки не само се размножават бързо, но и живеят повече, със средна продължителност на живота от две години.

Немски хлебарка (Blattella germanica)

Най-често срещаната хлебарка в света е германската хлебарка. Тя причинява много проблеми. Докато се борят за оцеляване в по-студен климат, лесно намира подслон, често нахлуват в търговски обекти като ресторанти, хотели и домове за възрастни хора. Цветът й варира от светлокафяв до почти черен, има неголямо тяло, което й позволява да влизат в малки и тесни пространства. Като се има предвид способността й да се размножава по-бързо от всеки друг вид, трябва да се отървете от нея възможно най-бързо. Това може да стане с организирано професионално пръскане за хлебарки, осигурено от лицензирана фирма.

Ориенталски хлебарки (Blatta orientalis)

Известна също като „Черният бръмбар“, ориенталската хлебарка има по-тъмен цвят, вариращ от кафяв до почти изцяло черен. Този конкретен вид обича водата, търси влажни места като канализация, мивки, канали, храсти и листни купчини. С нападенията си ориенталската хлебарки може да се справи трудно, тъй като снасят яйцата си на малки, труднодостъпни места като пукнатини и цепнатини. Понякога тези хлебарки изискват по-агресивни форми на третиране, за да има резултат за премахването й.

Smokybrown хлебарка (Periplaneta fuliginous)

Те са малко по-малки от американските хлебарки, с червеникаво-кафяв цвят. Тез Smokybrown хлебарки произхождат от субтропични среди като Тексас, Флорида и останалата част на Югоизток. Тези вредители влизат в дома, когато са привлечени от нощни лампи, храна или подслон. Те са един от най-въздушните видове хлебарки и често срещани сред дървета и покриви на къщи. Летейки от място на място, в търсене на следващия си идеален дом, те бързо могат да се превърнат нежелани гости и на вашия.

Хлебарка с кафяви ленти (Supella longipalpa)

Ако откриете хлебарки в спалня или хол, може да става дума именно за видът с кафяви ленти. Този вид се различава от другите по това, че не им е необходимо толкова много влага, за да оцелеят. Следователно можете да ги намерите на сухи и топли места като хола, скривайки се под мебели. Отличават се с две ленти около крилата и корема си.

Източник: Превента.bg