Как да организираме удобно и рационално съхранение на кухненските съдове

По правило във всяка къща има 2 категории съдове за хранене: чинии, чаши и прибори, които се използват ежедневно, и комплект за гости.

 

Ако "празничните" ястия могат да се съхраняват почти навсякъде в къщата, тогава ежедневните прибори за вечеря трябва да бъдат възможно най-достъпни за домакинята. Демонтаж, товарене и извозване на мебели при самостоятелни поръчки.

Най-оптималната гледна точка на практичност и рационалност на мястото за съхранение на такива съдове е шкафът над мивката. Разположение на чашките и чиниите над мивката позволява на домакинята винаги да има достъп до чиниите и да поставя масата за хранене, без никакви проблеми. Така оборудването на шкафа със специална сушилня значително ще ускори процеса на миене на съдове и прибирането им по места. Сред висококачествените и стилни кухни от съвременните производители има много модели с отворени шкафове и шкафове с врати.

Съдове за готвене

Повечето домакини са свикнали да съхраняват тиганите във фурната, но този метод на съхранение е придружен от редица неудобства. Първо, по време на приготвянето на храна във фурната, всички съдове ще трябва да бъдат извадени от нея, и второ, фурната не е подходяща за съхранение на ястия и често саждите и мазнините, оставени там след готвене, оставят своите следи върху съдовете. Затова всички кухни трябва да са оборудвани със специални шкафове с рафтове за тенджери и куки за тигани. Подобно на шкафчетата, тиганите могат да бъдат поставени и върху куки, разположени в горната част на стената на кухнята, което позволява винаги да имате лесен достъп до тях.

Електрически уреди

Електрическите уреди обикновено се съхраняват в горни или долни кухненски шкафове до хранителни продукти, за които са необходими. Така до кафемелачката е логично да поставите кафето на зърна или захарта; до миксера – брашно; до бавната готварската печка - зърнени храни и подправки.

Подправки

Подправките са важен компонент на всяко ястие. За да запазят максимално дълго вкуса и пикантните си миризми, към въпроса за правилното им съхранение трябва да се подхожда с голяма отговорност. Ако захарта и солта по правило винаги са под ръка на домакинята, то подправки от първа необходимост, трябва да се съхраняват с всички останали подправки. За да запазят вкуса и аромата, те трябва да се съхраняват на тъмни места при стайна температура в затворени контейнери, а осигуряването на лесен достъп до тях, трябва да се разглежда отделно. По желание на домакинята, кухнята може да е оборудвана със специални магнитни държачи за подправки или рафтове. Магнитни държачи могат да се монтират от вътрешната или външната страна на вратите на шкафа.

Сами виждате, че идеите за удобство на домакините нямат край. Това, какъв ще е вашият избор, зависи изцяло от вас.