Да облечем столовете в нова визия

Често и за много от домакинствата в България, средствата все не са достатъчни за големи начинания. Иска ви се да разнообразите нещо, да направите промени, но уви минималните доходи връзват ръцете ви, три, а може би четиричленното семейство се нуждае от повече, но трябва да се разпростира едва ли не според възможностите.

Върнете живота на мебелите, като сами създадете облекла за тях, само с няколко практични и съвета и малко пари, може да превърнете старите столове в трапезарията или кухнята в съвсем нови. Всичко това може да е новата пролетна визия за дома ви, внасяща големи дози стил, настроение и хармония.

 

Облечете функционално и красиво столовете у дома, а това ще е голяма привилегия, за тези, чиито дамаски и масив са вече поовехтели.

И както за всеки човек облеклото е от първостепенна роля. Един път то служи за защита от студа, друг път предпазва от яркото слънце, така и мебелите ни в дома имат нужда от профилактика, защита и нова визия.

Като основна част от всяка дреха е нейната функционалност, така и покритието за мебели – кресла, столове и дивани, може да се окаже в голяма полза. В основата е заложено тяхното конструиране, а това им помага да бъдат красиви. Функционалност и естетика са на втора, позиция, те са и сред водещите критерии за дизайна и интериора. От тези два елемента се нуждаят всички предмети, с които живеем. Да се спрем по-обстойно върху незаменимият стол в дома. Столовете са най-представителите участници в кухнята, всекидневната, а понякога и в хола.

Ето и няколко идеи как да облечем столовете подобаващо и с малко пари:

Необходими материали – два цвята плат, които да си контрастират, шивашки принадлежности и конци за шиене в сходни с плата нюанси.

  1. Започва се от изграждане на шаблона, който се прави от хартия и по размери на стола. Щом са готови шаблоните кройката се пренася върху плата. Винаги преди изрязване се предвижда 1 см разстояние в повече и за подгъв.
  2. Едва, когато парчето е направено от към лицевата страна се налага плата, който е предвиден за гръб на стола.
  3. Всички части за облекло на стла се сглобяват, по начин, че да правят прав ъгъл. Съшиването се прави по начин да се образува калъф с форма на стола.
  4. От единият цвят плат се правят колани с размери 6 и 60 см, а от другия само един със същите размери.
  5. По шева на калъфа от двете страни се правят процепи около седалката и облегалката. В тях се промъква колана и се зашива.
  6. Завършителната част е завързването на коланите на гърба на стола, под формата на панделка.
  7. Единичната и едноцветна панделка се оформя като такава и се съшива на лицевата част на облеклото на стола за декорация.

Вече имате чисто нова визия не само на столовете около масата, но и на цялостния интериор в помещението.