Конете – свещени и митични създания

С настъпване на 2014 година, вече сме на ясно, че това е годината на коня. Това животно е не само прелестно, вдъхновяващо и интелигентно, но и за него са измислени множество предания, митове, легенди.

Конете от векове наред са разпалвали човешкото въображение и са събуждали духа и магията.

Китайски истории за конете – още в древността на Китай, конят се превърнал във верен помощник. Когато някой кон загинел, бил погребван с почести, които се отдават на човека. От военна позиция мощта на една армия се измервала по това, колко коня притежава, а не колко бойци. По време на династията Хан, конят бил в основата на изпълнение на важни церемонии, служел за езда и лов. Белия кон бил принасян в жертва, а според поверията той можел да пренесе ездача си до света на безсмъртни души. Според китайските вярвания се смята, че конят преодолява препятствия и покорява пространства.

 

Конете като приказни герои – според Карл Юнг, образът на коня е страната на човека, която е свързана с интуицията. Това обяснява и факта, че много легенди са свързвани с ясновидки способности у коня.

Необикновените създания, пресъздадени, чрез конете – в представата на много народи, конят бил свързван със Слънцето и Бога, който се движи с колесница водена от коне. Най-известният митичен кон е Пегас. Името му идва от легендата, която разказва, че когато конят Пегас тропнел с копито, бликала вода. Не по-малко интересни са и историите, разказващи за летящи коне, коне-хора или коне с рог. Така например за Еднорога се смята, че е митично създание идващо от Изтока. Той бива представян като прекрасно бяло създание, грандиозно и с лечебна сила в рога. Поверието разказва, за еднорога, който лекувал и церял болни и хора, дори след смъртта. Интересни са и приказките за Кентавър. Те били полу богове, полу хора. Те са смятани за мъдри и добри и не случайно в много от легендите се явяват като учители. Като завършек на кратката, но будеща интерес история на коня, нека не забравяме и Троянският кон, който се прочул по целия свят. Троянците се подали на свещеното животно и го въвели зад огромните порти на двореца си, а така гърците ги покорили.